Nocny dyżur i formularz, który otworzył drzwi

Répondre
26jeane
nouveau membre
nouveau membre

Jestem pielęgniarzem. Pracuję na SORze, w dużym szpitalu na obrzeżach miasta. Wiecie, co to znaczy? Nocne zmiany, krew, płacz, pacjenci, którzy myślą, że czekanie dwie godziny na szpitalną podłogę to zamach na ich wolność. I cisza. Taka dziwna, niepokojąca cisza między syrenami, gdy nagle wszyscy zasypiają, a ty siedzisz za biurkiem i patrzysz w monitor. Nie ma już siły na nic. Nawet kawa nie smakuje. To właśnie podczas jednej z takich nocy – między trzecią a czwartą nad ranem, gdy światło jarzeniówek przypominało scenę z horroru – sięgnąłem po telefon.

Nie wiem, co chciałem znaleźć. Może ucieczkę. Może coś, co wyrwie mnie z tego szarego, sterylnego świata. Przeglądałem strony, czytałem głupoty. I wtedy trafiłem na coś, co brzmiało znajomo. Kliknąłem. Strona była prosta, kolorowa, bez tych wszystkich medycznych bieli. I zobaczyłem przycisk. Nie zastanawiałem się długo. Wypełniłem formularz. Vavada rejestracja zajęła mi może dwie minuty. Login, hasło, email – gotowe. Nie pytali o dyplom, o zaświadczenia, o to, ile zarabiam. Po prostu – wpuścili mnie.

Wpłaciłem sto złotych. Tyle, co dwie godziny mojej nocy. Pomyślałem – przegram, trudno. I tak bym wydał na głupoty, których nie pamiętam.

Zacząłem od automatu, który wyglądał znajomo – jakieś owoce, siódemki, dzwonki. Stawka dwa złote za spin. Kręciłem między wezwaniami. Raz zerknąłem na ekran, raz na korytarz. Po godzinie miałem osiemdziesiąt złotych. Dół. Nic strasznego. Ale nie zamknąłem. Coś mnie trzymało. Może ta dziwna nadzieja, że w tym białym, jałowym miejscu może zdarzyć się coś kolorowego.

Zmieniłem grę. Wybrałem coś z motywem Azteków. Złote maski, kamienne świątynie, węże. Postawiłem pięć złotych. Pierwszy spin – nic. Drugi – dziesięć złotych. Trzeci – bonus. Trzy symbole scatter. Darmowe spiny. W pierwszym spinie bonusowym wygrałem dwadzieścia złotych. W drugim – czterdzieści. W trzecim – osiemdziesiąt. A potem, w czwartym, ekran eksplodował. Dzikie symbole wypełniły wszystkie bębny. Kaskada. Mnożnik x4. Kolejna kaskada. Licznik skoczył na trzysta, potem na sześćset, potem na tysiąc. Zatrzymało się na tysiącu dziewięciuset złotych.

Siedziałem za biurkiem na SORze, wśród zapachu jodu i środków dezynfekujących, i patrzyłem na ekran. Telefon zadrżał mi w ręku. Wypłaciłem tysiąc pięćset – czterysta zostawiłem na później. Pieniądze przyszły w minutę. Kiedy zobaczyłem przelew, pierwszy raz od wielu nocy poczułem, że nie jestem tylko trybikiem w maszynie ratującej życia. Że jestem też sobą. Człowiekiem, który ma szczęście.

Za te pieniądze nie kupiłem luksusów. Kupiłem nowe buty dla syna – takie, w których nie będzie mu zimno na podwórku. Zapłaciłem za korepetycje dla córki z matematyki. I wziąłem żonę do kina – pierwszy raz od pół roku. Resztę odłożyłem na koncie. I wiesz co? To nie były wielkie pieniądze. Ale dla mnie, w tamtym momencie, to była cała góra. To był dowód, że nawet w miejscu, gdzie codziennie widzisz ludzkie tragedie, może zdarzyć się coś dobrego.

Od tamtej nocy gram inaczej. Nie codziennie. Raz na jakiś czas, gdy mam wolny wieczór lub gdy nocny dyżur jest wyjątkowo spokojny. Wchodzę na vavada rejestracja – choć przecież jestem już zarejestrowany – i po prostu gram. Małymi stawkami, bez ciśnienia. Często przegrywam. Czasem wygram parę złotych. Ale już nie czekam na cud. Bo największy cud wydarzył się tamtej nocy na SORze. To, że wśród krwi, płaczu i zmęczenia, znalazłem chwilę dla siebie. I że ta chwila zaowocowała czymś realnym. Nowymi butami. Korepetycjami. Kinem.

Dziś, gdy widzę pacjentów, którzy tracą nadzieję, czasem myślę o tym wieczorze. O tym, że nawet w najgorszym momencie warto spróbować czegoś nowego. Nie hazardu – tylko czegoś, co cię zaskoczy. Vavada była dla mnie tym czymś. Furtką do normalności. I choć zdaję sobie sprawę, że hazard to nie sposób na życie, to tamta jedna noc nauczyła mnie, że czasem warto wypełnić formularz. Warto kliknąć. Warto zaryzykować małą kwotę. Bo nigdy nie wiesz, co przyniesie następny spin. A życie – jak ta gra – bywa nieprzewidywalne. I czasem, zupełnie niespodziewanie, daje ci coś, czego najbardziej potrzebujesz. Nie więcej. Nie mniej. Akurat tyle, żeby stanąć na nogi. I pójść dalej.
Répondre